Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Chleb z konopi >
KATEGORIE
Chleb z konopi
2018-04-09Piekarnia Tyrolska jako jedna z pierwszych w Polsce wypuściła na rynek nowy chleb z maki konopnej. Chleb nazywa się Maryśka. Mąka z konopii ma te same właściwości co bardzo popularny , prozdrowotny olej z konopii. Chleb ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Produkowany jest z mieszanki składającej sie z mąki z nasion konopi Cannabis sativa ( 65% ). Bezglutenowa mąka konopna powstaje z drobno zmielonych odtłuszczonych ziaren konopi. Mąka z konopi jest pożywna i lekkostrawna. Ciemna, delikatnie zabarwiona na zielono z wyraźnie wyczuwalną orzechową nutą wzbogaca smak i zapach pieczywa.
Nasiona konopi zawierają bardzo cenny dla naszego zdrowia kwas gamma-linolenowy (GLA), przeciwutleniacze, aminokwasy, błonnik, żelazo, cynk, karoten, fosfolipidy, fitosterole, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminę D, witaminę E, chlorofil, wapń, magnez, siarka, miedź, potas, i fosfor.
Dzięki tam unikalnym składnikom, mąką z konopi, jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości:
1. Dodaje energii i przyspiesza metabolizm
2. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i ciśnienie krwi
3. Wzmacnia odporność organizmu
4. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle miesiączkowe
5. Zmniejsza zapalenie i objawy zapalenia stawów
6. Pomaga odbudować mięśnie po wysiłku i wzmacnia organizm po radioterapii i kontuzjach
7. Poprawia krążenie krwi, przez co wspomaga leczenie osób z cukrzycą. Osoby te, mogą zauważyć, że jest im cieplej, nie marzną tak bardzo, znikają przebarwienia na rękach i nogach.
8. Jest idealna przy alergii i nietolerancjach pokarmowych
9. Pomaga zwalczyć uciążliwy łupież
Chleb Maryśka jest okrągły i ma wypieczony symbol liścia konopi.