Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Dobre wyniki branży piekarniczej w Polsce... >
KATEGORIE
Dobre wyniki branży piekarniczej w Polsce...
2017-05-26W 2016 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa zdecydowanej poprawie wobec 2015 r. Była też lepsza niż w ostatnich dziesięciu latach.
Dane GUS za 2016 r. obejmują wyniki 435 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie przedsiębiorstw wyniosła 10,44 proc. wobec 9,69 proc. w 2015 r. Tylko w 2009 r. wynik był zbliżony do ubiegłorocznego (wyniósł 10,08 proc.), od tego momentu już nie przekroczył 10 proc..
Z kolei stopa zysku netto po dwunastu miesiącach 2016 r. wyniosła 9,88 proc. wobec 6,01 proc. w 2015 r.
Ogólnie, wzrostowi wartości sprzedaży w branży towarzyszył spadek kosztów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 1,6 proc. wyższe niż w 2015 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite spadły o 2,7 proc. Było to możliwe dzięki obniżkom cen mąki oraz paliw.
Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2016 r. były, w zależności od rodzaju, o około 5-9 proc. niższe niż w 2015 r. oraz o około 20 proc. niższe wobec średniej z lat 2011-2015. Był to jednocześnie najniższy poziom średniorocznych cen mąki od 2009 r.
Dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 510,9 tys. t, czyli był o 16 proc. wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5 proc.. W rezultacie udział eksportu w przychodach ogółem sektora piekarniczego w 2016 r. wyniósł 12,9 proc. wobec 12,7 proc. w 2015 r. oraz 10,8 proc. przeciętnie w latach 2010-2015.
żródlo: Strefa Agro